404 Het geheim van de Italiaanse keuken: eenvoud, passie en verse spullen. - Pizzeria Pompei
Pompei_pizza

Het geheim van de Italiaanse keuken: eenvoud, passie en verse spullen.

Hoewel archeologische vondsten aantonen dat de Vikingen al in de 9e eeuw na Christus al pizza-achtige gerechten nuttigde, kwam de eerste ‘pizzamelding’ uit Italië pas 800 jaar later. Veel mensen trokken in die tijd naar de armere delen van de stad om dit boerengerecht te eten. Het was rond 1900 toen de bekendste pizzabakker uit Napels in het paleis van koning Umberto I een pizza mocht bakken. Hij bedacht onder andere een pizza in de kleuren van de vlag van het nieuwbakken koninkrijk Italië. Het gerecht bevatte tomatensaus (rood), mozzarella (wit) en basilicum (groen). Aangezien de pizza het meest in de smaak viel bij de vrouw des huizes – koningin Margaretha – werd de pizza naar haar vernoemd. Deze pizza ‘Margherita’ staat aan de wieg van alle andere pizza’s, dus ook van die van Arthuro la Serpe, eigenaar van pizzeria Pompeï. In 1975 begonnen als eerste pizzeria in Leeuwarden toen nog onder de naam ‘Pizzeria Paolo’.

De meeste mensen kennen Pompeï van de door de vulkaan Vesuvius verzwolgen stad op 25 kilometer afstand van Napels. Ongeveer dezelfde afstand als Harlingen van Leeuwarden. De overblijfselen van Pompeï zijn met een jaarlijks bezoekersaantal van 2,5 miljoen mensen een absolute trekpleister voor toeristen. Je zou misschien denken dat de naamgever van onze gelijknamige pizzeria hoopte op dezelfde toeloop, maar volgens Arthuro heeft de naam een veel eenvoudiger reden: “Er waren al genoeg pizzeria’s die ‘Napoli’ heette.” Die naamgever was overigens oom Aldo, die pizzeria Paolo in 1979 omdoopte tot Pompeï. Drie jaar later droeg hij het etablissement over aan zijn neef Arthuro. Maar neef of geen neef, ook Arthuro moest onderaan beginnen. Zo gaat dat in Italië. Eerst in de afwas, dan in de bediening en dan pas bedrijfsleider. Maar Arthuro wilde de keuken in, pizza’s bakken! Volgens eigen zeggen heeft dat enige tijd geduurd, maar is het er toch van gekomen. Pizzeria Pompeï behoort inmiddels tot de gevestigde orde in Leeuwarden, mede door de visie van Arthuro: gespecialiseerd in Napolitaanse pizza’s, gastvrijheid en een snelle service. Per week bakken de pizzaioli van Pompeï tussen de 1.000 en 1.500 pizza’s!

Op de kaart prijken 130 verschillende pizza’s. De pizzamakers kennen de samenstelling van alle pizza’s uit het hoofd, zodat de pizza binnen twee minuten is belegd. Zodra er 12 klaar zijn, gaan ze een paar minuten de oven in en voilà, uw pizza is klaar. Pompeï beschikt over twee pizzaovens die een temperatuur bereiken van 320°C. Alle pizza’s worden belegd met verse ingrediënten, een absolute must voor een smakelijke pizza. Volgens Arthuro staan er zo veel varianten op de kaart om de koks zo veel mogelijk te ontlasten. “Want als je in een paar uur tijd zo’n 200 verschillende pizza’s moet bakken, dan zit je niet te wachten op ‘met extra kaas’, ‘zonder ansjovis’ of ‘in plaats van artisjok graag ananas. Onze pizzamakers zijn bij grote drukte supergeconcentreerd en na een paar van dergelijke aanpassingen zijn ze er helemaal af en is de snelheid eruit. Terwijl dat juist hun kracht is.” Hoewel je er ook pasta en lasagne kunt eten, is het toch voor 90% pizza wat er in Pompeï wordt gegeten.

Wij wilden natuurlijk weten waarin een Napolitaanse pizza verschilt van een ‘gewone’. “Allereerst bevat een Napolitaanse pizza (veel) meer knoflook en worden de champignons eerst afzonderlijk gebakken. Daarnaast komen de ingrediënten zo veel mogelijk uit Italië en is de tomatensaus is anders.” Wat is er dan anders? Een geheimzinnige glimlach was het enige antwoord dat we kregen. Meer kwamen we niet te weten. Zit er verse basilicum in? Of oregano misschien? Gebruik je andere tomaten? Staat de saus langer te pruttelen? ‘Niente di niente’ liet hij los. Logisch, want wat smaakt er nu beter dan een geheime saus?

Omdat iedereen weet dat de Italiaanse keuken meer behelst dan pizza’s, pasta’s en geheimzinnige sauzen, vroegen we naar de favoriete gerechten van Arthuro. “Parmigiana”, was zijn stellige antwoord. Mits goed gemaakt, is parmigiana is een heerlijk vegetarisch ovengerecht, gemaakt met aubergine, tomatensaus en Parmezaanse kaas. “Sommige Italianen verwerken er ook nog mozzarella in, iets wat voor anderen bijna hetzelfde is als vloeken in de kerk.” Een ander gerecht waar hij blij van wordt (en wij ook), is pasta met ‘vongole’ oftewel: venusschelpjes. Met olijfolie, een heleboel knoflook, wat peterselie en een klein pepertje. Oei oei, wat lekker! “Maar de schelpen wel goed wassen he? Anders heb je het halve strand op je bord.” De meeste Italianen spreken met passie over eten. Eten is belangrijk voor hen. Hoe zit dat dan met de Nederlanders? Misschien op een andere manier, maar ook in Nederland zijn immers heel veel mensen bewust met eten bezig. Al merken ze dat bij Pompeï niet echt. “Het is niet zo dat alles ineens biologisch moet zijn. Trouwens, bij ons is alles is supervers, dat is toch biologisch?” Wel merkt hij een enorme toename van het aantal allergieën die ‘op tafel komen.’ En dat kan soms knap lastig zijn. Zo is glutenvrije pasta bijvoorbeeld geen probleem, maar een glutenvrije pizzabodem is heel moeilijk te maken. En al heb je die, dan kun je nog een kruisbestuiving krijgen in de oven. “Dan zou je een aparte oven voor glutenvrije pizza’s moeten hebben wil je ’t goed doen.”

Een andere eet-ontwikkeling is de opkomst van streetfood. Pizza is natuurlijk het ultieme gerecht om op straat te verkopen. Sterker nog, pizza is zo populair geworden juist omdàt het op straat werd verkocht! Wij waren benieuwd of een Pompeï foodtruck niet een idee was? Mooie festival-pizza’s bedenken en zo… Maar Arthuro is niet van plan om iets dergelijks op poten te zetten. “Ik wil me volledig op mijn restaurants richten. De zaak in Harlingen is nog steeds in de beginfase. Daar ben ik vrijwel iedere dag.” Arthuro is daar samen met Thea, zijn vrouw, namelijk hun zoon Vinny aan het ‘klaarstomen’ om het restaurant over te nemen. Ook in Leeuwarden is de opvolging al bekend. De huidige pizzaioli, oftewel pizzamakers, weten zelfs al wannéér ze het stokje mogen overnemen. En dan? Ga je dan vertellen wat het geheim van je Napolitaanse saus is? Maar dat zal voor ons wel geheim blijven. Arthuro en Thea gaan natuurlijk cultuur proeven in het buitenland. Lekker eten op een terrasje, drankje erbij… Of zou hij van zijn initiatief ‘Harlingen swingt’ een groot festival gaan maken met alleen maar Italian streetfood? Wie weet…